Met ledenkorting naar congres Ondermijning in het sociaal domein
Georganiseerde criminaliteit in de wijk is een groot maatschappelijk probleem. Jonge jongens die op school worden geronseld om pakketjes weg te brengen, een alleenstaande moeder die de energierekening niet kan betalen en haar zolder vol laat zetten met wietplanten... Allemaal slachtoffers van de georganiseerde misdaad. Hoe kunnen we deze ondermijnende criminaliteit aanpakken?
Deze vraag staat centraal tijdens het Zorg+Welzijn Jaarcongres Georganiseerde criminaliteit en ondermijning: werk voor het sociaal domein op dinsdag 11 oktober a.s. in De Reehorst in Ede. Namens Sociaal Werk Nederland spreekt senior adviseur Ernst Radius. Voor onze leden geldt een kortingstarief van €349 (regulier tarief €399).
Rol sociaal werkers
Sociaal werkers zien heel veel. Ze weten hoe criminelen aan terrein winnen in hun wijk en komen als geen ander bij slachtoffers achter de voordeur. Slachtoffers die vaak niet om hulp vragen, maar wel klem zitten en geen andere uitweg zien. Bij de aanpak van ondermijnde criminaliteit ligt er bij uitstek een rol voor sociaal werk. Het gaat over:
- aanpakken én preventie;
- voorkomen in plaats van genezen;
- samenwerking in de wijk;
- korte lijntjes en lastige dilemma’s;
- hulpverleners in de frontlinie.
Ook het nieuwe kabinet maakt zich zorgen over de toenemende invloed van criminelen en maakte onlangs bekend jaarlijks 82 miljoen euro en nog eens 61 miljoen extra uit te trekken voor de aanpak van ondermijning. Deze aanpak vraagt om sterke hulpverleners in de frontlinie. Om professionals die niet wegkijken, die de ruimte krijgen, die doorvragen en die taal van de straat begrijpen. De hoogste tijd om lastige vragen en complexe dilemma’s met elkaar onder de loep te nemen.
Wat kun je deze dag verwachten?
Op dit Jaarcongres geven experts uit het werkveld veel praktische voorbeelden over samenwerking tussen zorg en veiligheid, over weerbaarheid en perspectief bieden. Met sprekers als Pieter Tops (bijzonder hoogleraar Ondermijningsstudies en lector Politieacademie), Raja Alouani (teammanager Unite Multizorg) en ervaringsdeskundige Mohamed Hedi. Ernst Radius gaat in op de preventieve functie van kinder- en jongerenwerk. Hierbij is ‘erger voorkomen’ niet het primaire doel: het gaat erom (jonge) mensen in kwetsbare situaties kansen te bieden om hun talenten te ontplooien en te kunnen bijdragen aan de samenleving.
Kijk voor meer informatie over het programma en aanmelding op de website van Zorg+Welzijn.
Meer informatie:
- Interview met Lex Staal op de website van Zorg+Welzijn: Ondermijning: ‘Criminelen kunnen beter vroegsignaleren dan professionals’ (april 2022)
- Onderzoeksrapport ‘Kijken met andere ogen. Een landelijke verkenning naar criminele uitbuiting in dertien (middel)grote gemeenten in Nederland’, Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (juni 2022)
- Rapport Jong ontspoord in het drugsmilieu, Stichting Maatschappij en Veiligheid (april 2022)