Nieuwsbericht

Terugblik Jaarcongres Sociaal Werk 2022: zelfbewust naar de toekomst

18 mei 2022 | 3 minutes read

Na twee jaar kon het eindelijk weer: écht live bij elkaar komen tijdens het Jaarcongres Sociaal Werk 2022, georganiseerd door Sociaal Werk Nederland en platform Sociaal Werk werkt!. Zo’n 250 leden verzamelden zich vandaag in de Amersfoortse Prodentfabriek, met als thema van de dag ‘Sociaal is de toekomst’.

Midden in de samenleving
Na een inspirerende lezing van trendwatcher Lieke Dols was het podium voor Maarten van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij sprak lovende woorden: “Sociaal werkers staan midden in de samenleving, met buitengewoon scherpe randjes. Zij leveren een fantastische prestatie.” Volgens de staatssecretaris staan we voor grote maatschappelijke opgaven op het gebied van ruimtelijke ordening en demografie: “Er komt een grote verbouwing van Nederland en het sociaal werk moet daarover meepraten. Daar moet je dan ook financiële afspraken over maken: “Meer geld, maar het gaat over ook de manier waarop geld beschikbaar komt.” Van Ooijen gaf ook aan graag in gesprek te gaan over een betere aansluiting tussen jeugdzorg en jongerenwerk, naar aanleiding van de recente kamerbrief over de jeugdzorg. Lees ook het bericht dat de staatssecretaris na het jaarcongres plaatste op LinkedIn en Twitter.


Charmant de barricades op
Dagvoorzitter Marijke Roskam leidde vervolgens een boeiend rondetafelgesprek met Amma Asante (voorzitter Landelijke Cliëntenraad), Anke Verkade (bestuurder MEE-Vivenz), Erik Dannenberg (voorzitter Divosa) en Nanneke Jager (Sociaal Werker van het Jaar 2021 en werkzaam bij WIJ Groningen en Vrouwencentrum Jasmijn). De panelleden waren eensgezind: het sociaal werk mag zich veel zelfbewuster presenteren. Volgens Amma Assante is het een lieve sector, maar is het nu hoog tijd om “charmant de barricades op” te gaan. Ook Nanneke Jager is strijdbaar: “We gaan niet meer roeien met de riemen die we hebben. We moeten moedig zijn, onze mond opentrekken, grenzen stellen.”


Werken vanuit vertrouwen
Anke Verkade vindt dat we beter zichtbaar moeten maken wat de impact is van het goede werk dat we als sociaal werk doen. Zij merkt daarbij op dat we als sector alleen kunnen werken vanuit vertrouwen: dit begint bij het formuleren van een bredere opdracht en de tijd krijgen om coalities te bouwen. “Stop met die aanbestedingen,” was haar hartenkreet. Erik Dannenberg van Divosa, vereniging van leidinggevenden en hun medewerkers die actief zijn in het gemeentelijk sociaal domein, is ook voorstander van duurzame, op vertrouwen gebaseerde relaties: “Je ziet ook dat de aanbestedingstermijnen steeds langer worden en dat veel gemeenten stoppen met het open house-model.”

Sociaal Werker van het Jaar: Redouan el Khayari
Na de lunch was het tijd voor de jaarlijkse verkiezing van de Sociaal Werker van het Jaar. Deze eer valt in 2022 te beurt aan Redouan el Khayari, sociaal werker bij Wijkz en docent/onderzoeker bij de Haagse Hogeschool. Volgens juryvoorzitter Lex Staal, directeur van Sociaal Werk Nederland, heeft de 34-jarige winnaar een sterke visie op sociaal werk, verbindt hij wetenschap en praktijk, is hij communicatief vaardig en een echte verbinder. Het was geen eenvoudige keuze voor de jury aangezien ook de andere twee genomineerden, Nadine de Koning (Welzijnskwartier Katwijk) en Diana Huurnink (Avedan), buitengewoon sterke kandidaten waren. El Khayari heeft zelf als jongere veel baat gehad bij het sociaal werk: “Dat heeft ervoor gezorgd dat ik hier vandaag sta. Dat toont de kracht van ons werk. Ook het samenzijn met andere sociaal werkers vandaag geeft me positieve energie. Ik voel me verbonden met mijn vakmensen.” Vol vertrouwen gaat hij van start met zijn ambassadeurschap voor het komende jaar: “Ik ga laten zien dat we niet om sociaal werk heen kunnen in dit land.”

Lees ook het interview met Redouan el Khayari over zijn uitverkiezing tot Sociaal Werker van het Jaar 2022 op de website van Zorg+Welzijn.