Aan de slag met het verhaal van sociaal werk
Wat maakt ons werk uniek? In juni deelden we het verhaal van sociaal werk, ontwikkeld door onze leden in samenwerking met Sociaal Werk Nederland en begeleid door De Argumentenfabriek. Veel sociaalwerkorganisaties zijn meteen aan de slag gegaan met de kaart en het bijbehorende verhaal. We delen enkele inspirerende voorbeelden en praktische handvatten.
Handig: interactief model in PowerPoint
Directeur-bestuurders en professionals benutten de kaart om in presentaties de meerwaarde van sociaal werk toe te lichten: bijvoorbeeld richting opdrachtgevers, partners of aan de IZA-regiotafels. Wel horen we dat de kaart zich als geheel niet zo goed leent voor PowerPoint: de tekstblokken zijn dan moeilijk leesbaar. We hebben daarom een 'Prezi-achtig' interactief model in PowerPoint laten maken om het verhaal te introduceren en de verschillende elementen één voor één uit te lichten. Je vindt het bestand onderaan deze pagina (Het verhaal van sociaal werk – interactief). Je kunt deze presentatie omzetten naar je eigen huisstijl: zie de instructie hiervoor op slide 1. Wil je liever de originele opmaak van de kaart behouden en de losse elementen als plaatjes toelichten en aanvullen, benut dan tweede bijlage (Het verhaal van sociaal werk – kaart en losse elementen).
Verhaal geïntegreerd in corporate communicatie
Veel leden integreren (delen van) het verhaal in hun corporate presentatie: zij nemen bijvoorbeeld teksten over op de website en in beleidsstukken om de unieke kracht van sociaal werk toe te lichten. Een leuk voorbeeld is Sociaal Werk De Kear in gemeente De Fryske Marren, die het verhaal op een speelse manier heeft vormgegeven in een brochure waarin zij uiteenzetten wat zij doen en bereiken – zie ook de afbeelding boven dit artikel. Je vindt de brochure hier.
Vertrekpunt voor gezamenlijke propositie
In het kader van het Integraal Zorg Akkoord zoeken sociaalwerkorganisaties elkaar regionaal steeds meer op. Om sterker te staan, worden gezamenlijke proposities ontwikkeld. Zo heeft Gezond Groningen, een netwerk waarin sociaalwerkorganisaties de krachten hebben gebundeld, onlangs een handreiking ontwikkeld die duidelijk maakt hoe sociaal werk bijdraagt aan een gezonder en veerkrachtiger Groningen. Ook in Zuid-Limburg worden stappen gezet in de samenwerking, met als gedeeld vertrekpunt het essay Lof der Sociale Zotheid: bestel het hier, beluister de Kanskracht Podcast met directeur-bestuurder Raymond Clement (MIK & PIW-groep) of bekijk de recensie van Lex Staal, directeur-bestuurder Sociaal Werk Nederland. Het verhaal van sociaal werk kan een nuttig vertrekpunt zijn voor de regionale samenwerking, en wordt als zodanig o.a. in Twente ingezet.
In gesprek met je teams
Er zijn ook sociaalwerkorganisaties die de kaart gebruiken om met hun teams in gesprek te gaan over de unieke kracht van sociaal werk, zoals bij WijZ Welzijn in Overijssel. Wat betekent het om ‘de verbindende schakel’ te zijn? Waaruit blijkt dat we ‘ons vak verstaan’ en wat onderscheidt ons hierin van bijvoorbeeld van bewonersinitiatieven? Het zijn vragen die kunnen leiden tot goede gesprekken over de kern van ons vak en onze beroepsidentiteit.
Heb je vragen of past jouw organisatie het verhaal van sociaal werk toe op een manier die navolging verdient? Neem contact op met manager communicatie Niels Bartels.