Skip to main content

Corona-dagbericht 25 maart








Sociaal Werk Nederland corona-dagbericht 25 maart



Hierbij ontvangt u het Sociaal Werk Nederland corona dagbericht van woensdag 25 maart. Sociaal Werk Nederland zal voorlopig iedere dag uiterlijk tussen 16:00 en 17:00 uur een dergelijk bericht uitsturen, met daarin de voor onze sector relevante informatie en antwoorden op veelgestelde vragen. 



Dit dagbericht stuurt Sociaal Werk Nederland per mail alleen naar de hoofdcontactpersonen van de lidorganisaties. We vragen u om deze informatie te delen met al uw medewerkers.

 















Corona-werkgeversvragen over vakantie en ww-premie


Sociaal Werk Nederland houdt een lijst bij met Q&A’s coronavragen over werkgeverszakenj. Die lijst groeit gestaag en vindt u altijd op de homepage van Sociaal Werk Nederland, hier.


De vier vragen en antwoorden van vandaag gaan over vakantie en over herziening van de lage WW-premie:


  •  Moet ik de lage WW-premie herzien nu mijn werknemers veel overwerken?  
  • Mag de werkgever een verzoek van een werknemer om vakantie afwijzen?   
  • Mag de werkgever een vakantie die al is toegekend intrekken?  
  • Als de werkgever besluit goedgekeurde vakanties in te trekken omdat iedereen nodig is om het werk door te laten lopen, geldt dit dan ook voor ouderschapsverlof? 


U vindt de antwoorden bovenin het Q&A-dossier.

 


H.M. Koningin Maxima vergaderde mee met MKB Nederland

Via de vergadering van het bestuur van MKB-Nederland waarin ook Sociaal Werk Nederland vertegenwoordigd is, sprak H.M. Koningin Maxima haar waardering uit voor het ondernemerschap en de solidariteit van alle organisaties en ondernemingen in Nederland.



In de vergadering werd ook duidelijk dat de Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud waarschijnlijk begin volgende week in werking treedt. Daarin staan maatregelen rond fiscale verruiming voor organisaties en  hoe de compensatiemaatregelen eruit gaan zien. Daarnaast overlegt MKB Nederland met de rijksoverheid over maatregelen om de voor organisatie sterk gestegen verzuimkosten te reguleren.



Sociaal werker aangemerkt als cruciaal beroep

Op 18 maart is sociaal werk toegevoegd aan lijst van cruciale beroepen. De lijst bestaat uit cruciale beroepsgroepen om de samenleving draaiend te houden. Werknemers met cruciale beroepen kunnen gebruikmaken van de kinderopvang en opvang op school. Het is niet noodzakelijk dat béíde ouders een cruciaal beroep uitoefenen. Met branchepartijen is een voorbeeldformulier gemaakt voor ouders die nog niet eerder gebruikmaakten van kinderopvang. Het formulier is makkelijk in te vullen en akkoord bevonden door VNG en de GGD-GHOR. Lees het online bericht en download het formulier.


Teruggave ouderbijdrage ook bepleit voor niet-KOT-ouders

De meeste aanbieders van het peuterwerk informeren de ouders over de ministeriële richtlijnen rond facturering en het achteraf kinderopvangtoeslaggeld terugkrijgen. Die richtlijnen gelden echter uitsluitend voor de ouders die gebruikmaken van de kinderopvangtoeslag (KOT), en dus nadrukkelijk niet voor de ouders die niet vallen onder de KOT maar gebruikmaken van een gemeentelijke subsidieregeling.

Een snelle rondgang onder lidorganisaties leert dat peuteropvangaanbieders nu geconfronteerd worden met problemen. Relatief weinig ouders uit cruciale beroepen maken gebruik van peuteropvang. En: als ouders niet betalen of zelfs afhaken, legt de gemeente dan bij? Voor de aanbieders betekent dit een flinke derving van inkomsten die leidt tot acute financiële problemen en op den duur mogelijk zelfs tot faillissement.



Sociaal Werk Nederland ziet gelukkig her en der gemeenten die financieel bijspringen en pleit er daarom voor om die handelswijze met spoed als landelijke regeling van toepassing te verklaren en mee te laten lopen met de regeling voor toeslagouders die vrijdag 20 maart 2020 is gepubliceerd.



Naar aanleiding van de bovenstaande inventarisatie heeft Sociaal Werk Nederland aanbevelingen geformuleerd. Deze aanbevelingen hebben we besproken met de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK). Deze neemt de volgende aanbevelingen namens ons mee in het overleg met de VNG.



Lees de aanbevelingen en het hele artikel over dit onderwerp hier.

 

Sociaal werk in het coronatijdperk: digitaal en telefonisch

Sociaalwerkorganisaties vinden nieuwe wegen om bewoners in het coronatijdperk bij te staan. Het accent van het werk verschuift deels naar individuele hulpverlening en ondersteuning op afstand: digitaal en telefonisch. We voegen iedere dag nieuwe goede voorbeelden toe op onze website.



Veilig online – wat kan wel/wat kan niet?

Sociaal werkers maken nu meer dan ooit gebruik van WhatsApp, Facetime en Skype. Deze diensten vallen echter onder de Amerikaanse wet en regelgeving, die niet strookt met onze Europese regelgeving. Ze zijn niet veilig genoeg onder AVG/WGBO (voor E –health) voor hulpverlening. In tijden van crisis waarin het belangrijk is om in contact te blijven met cliënten en bewoners, kan de afweging gemaakt worden om nu tóch deze tools te gebruiken.



Het is wél verstandig om hier als organisatie richtlijnen voor op te stellen voor de medewerkers. Ook raden we aan om  -indien dat niet is aanwezig is- versneld over te gaan op een gebruikersvriendelijk, maar veilige digitaal systeem waar communicatie en online hulpverlening mogelijk is.



Software die voldoet aan de NEN 7510/ISO27001 norm is veilig en passend bij de Europese regelgeving. Zie voor meer informatie de website van de BPSW, met richtlijnen voor online tools, zowel voor het contact met bewoners en cliënten, als binnen de organisatie met collega’s.

 

Sociaal werk en corona: praktijkmethoden

Sociaal Werk Nederland werkt met Movisie en het NJi aan een aantal ‘corona-initiatieven’. Met het NJi ontwikkelen we een handreiking over hoe om te gaan met fysieke contactmomenten tussen professionals en cliënten in de keten van jeugd en jongeren. Parallel werken we met Movisie aan een doorvertaling daarvan voor alle sociaal werkers.



Sociaal werkers Jenny Zwijnenburg en Sjef van der Klein gaan samen met Krachtproef via een inspiratiesessie methoden uit het land ophalen en bundelen. Ze maken er vervolgens een ‘receptenboekje’ van voor de hele branche. Daarin is kort en bondig beschreven hoe je dat doet: een boodschappendienst of een belcirkel opzetten, een hulpwebsite starten of effectief de juiste tablets inzamelen, verspreiden en ermee werken met kwetsbare doelgroepen.



De methoden richten zich op de groep inwoners in de meest kwetsbare situaties die het moeyen doen zonder een goed sociaal netwerk of goede burenhulp. En op het versterken van de sociale cohesie en collectieve doekracht in buurten en wijken.  Het Nederlands Jeugdinstituut coördineert de informatievoorziening in het jeugdveld over de gevolgen van de coronacrisis.






 
 
Ouders, kinderen, professionals en organisaties hebben veel vragen over de gevolgen van de coronacrisis voor hun dagelijks leven en hun werk. De Directie Jeugd van het ministerie van VWS heeft het Nederlands Jeugdinstituut gevraagd ervoor te zorgen dat zij betrouwbare antwoorden krijgen op hun vragen en de informatievoorziening te coördineren.



Hiervoor is inmiddels de themapagina www.nji.nl/coronavirus ingericht. De informatie op deze pagina wordt dagelijks geüpdatet en aangevuld.



Daarbij werkt het Nederlands Jeugdinstituut nauw samen met onder andere de jeugdgezondheidszorg, de jeugdzorg, sociaal werk, de jeugd-ggz, het onderwijs en de kinderopvang en met de VNG, cliëntenorganisaties en beroepsverenigingen. Wij benutten elkaars kennis en communicatiekanalen om te achterhalen welke vragen en problemen er leven bij kinderen, ouders, professionals en organisaties, en geven daar antwoord op.


 















Inzet vrijwilligers: vele initiatieven

Momenteel ontstaan vele initiatieven voor het koppelen van mensen die hulp nodig hebben en vrijwilligers die hulp kunnen bieden. Zo heeft het Rode Kruis een landelijk noodnummer in het leven geroepen en er worden via Ready2Help vrijwilligers ingezet. Daarnaast zijn er landelijke initiatieven als  coronahelpers en gewoonmensen.nl.



Sociaal Werk Nederland heeft deze initiatieven benaderd en hen gevraagd om te stimuleren de verbinding met het sociaal werk te maken. Bijvoorbeeld door hulpvragers te verwijzen naar de lokale sociaalwerkorganisatie in hun gemeente, zodat ze hulp kunnen krijgen van iemand dichtbij. En door ook vrijwilligers die zich landelijk aanmelden te wijzen op de sociaalwerkorganisatie in hun gemeente.



Het advies aan sociaalwerkorganisaties is om ook in de eigen regio contact te leggen met het Rode kruis, zodat er optimale verbindingen kunnen ontstaan.



Handreiking fysiek contact jeugd voor hulpverleners

Het Nji heeft een handreiking gemaakt die helpt bij afwegingen over contact tussen kinderen/jongeren en hun ouders, en tussen kinderen/jongeren en hulpverleners. Deze wordt vanavond gedeeld op de websites van het Nji en van Sociaal Werk Nederland en wordt morgen via onze dagelijkse nieuwsbrief verspreid.



Veilig werken in sociaal werk

Het Platform Arbeidsmarkt Sociaal Werk zet overzichtelijk op een rij hoe je veilig werkt.


Zie ook: https://www.sociaalwerk-werkt.nl/vitaal-en-veilig-werken/coronavirus

 









Wij hebben voor u een online platform ingericht waar u ervaring en kennis kunt uitwisselen over alles wat betrekking heeft op het coronavirus en de bedrijfsvoering. Inmiddels heeft het platform al ruim 225 leden. Het online platform treft u hier aan.