In 2024 is het programma Samen sterk voor sociaal werk van start gegaan, mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het programma heeft tot doel om het sociaal werk een stevigere rol te geven binnen de transities van de zorg. De betaalbaarheid, toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg staat in de nabije toekomst onder druk. Het besef groeit dat voorkomen beter is dan genezen. In plaats van te denken vanuit ‘de patiënt’, staat nu meer de vraag centraal wat ‘de buurtbewoner’ en zijn omgeving nodig heeft. Deze nadruk op gezondheid en preventie klinkt ook door in landelijke akkoorden zoals het Integraal Zorgakkoord (IZA), het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO).
Als sociaal werk kunnen we in deze kanteling een sleutelrol vervullen. Tijdig en laagdrempelig ondersteuning bieden, dichtbij bewoners in wijken en buurten, normaliseren in plaats van medicaliseren, en denken vanuit het collectief in plaats van het individu. We worden hier als branche steeds meer in (h)erkend. Het is een kansrijke tijd, maar dat vraagt ook veel van ons als sociaalwerkorganisaties en van onze branche als geheel. In de wijze waarop we samenwerken, hoe we onze meerwaarde aantonen, en in het kunnen leveren.
Om deze beweging te ondersteunen, is het programma opgebouwd vanuit drie pijlers: samen sterk in de regio, in onderzoek en op de arbeidsmarkt.