Gepubliceerd op maart 3, 2025
Tien tips voor World Social Work Day: solidariteit tussen generaties
Op dinsdag 18 maart is het World Social Work Day, met dit jaar als thema ‘het versterken van solidariteit tussen generaties’. De initiatiefnemer, de International Federation of Social Workers, vestigt hiermee de aandacht op het belang van respectvolle verbinding tussen generaties en oog voor elkaar. Vier deze bijzondere dag met een interessant webinar, symposium of doe je voordeel met één van de lees-, doe-, kijk- en luistertips.
Het thema van dit jaar past binnen het beroepsprofiel van de sociaal werker: ‘sociaal werkers verbinden mensen, groepen en gemeenschappen met elkaar, waarbij de verbinding een doel is zichzelf is en een middel om beoogde doelen te realiseren’. Jong en oud hebben elkaar veel te bieden, maar er zijn over en weer ook vooroordelen die verbinding in de weg staan. Uit onderzoek weten we dat die vooroordelen kunnen worden bijgesteld door langdurig, persoonlijk intergenerationeel contact.
Wil je inspiratie opdoen over dit thema? Hier vind je tien tips om World Social Work Day goed te besteden:
1. Volg een webinar
Zoals elk jaar organiseert de Beroepsvereniging voor Professionals in het Sociaal Werk (BPSW) een webinar over het thema van World Social Work Day. Wat is de rol van het sociaal werk bij het bevorderen van solidariteit tussen generaties? Lees meer en meld je aan.
2. Bezoek een symposium
Het lectoraat Sociale Veerkracht van Fontys Hogeschool organiseert haar jaarlijkse symposium op 18 maart a.s. in Eindhoven. Met onder meer een lezing van hoogleraar Sociaal Werk Thomas Kampen en de AR Experience: hoe ervaar jij ageism? Lees meer en meld je aan.
3. Lees een opinieartikel
Voor de Vlaamse gepensioneerde docent sociaal werk Guido Cuyvers is de verbinding tussen jong en oud cruciaal voor een veerkrachtige samenleving: “In plaats van overal diepe kloven te zien, moeten we vooral bruggen bouwen.” Lees meer.
4. Verdiep je in voorbeelden
Het bevorderen van alledaagse ontmoetingen is volgens conceptontwikkelaar Niek Bosman een belangrijke manier om het welzijn van bewoners in wijken en buurten te verbeteren. Hoe krijg je dit in de openbare ruimte voor elkaar? Lees meer.
5. Prikkel je fantasie
De Generatie Mixer is een leuke manier om jong en oud samen te brengen en op creatieve wijze hun fantasiewereld vorm te geven. Het is gebaseerd op de werkwijze Imaginary Communities, ontwikkeld en onderzocht door Chol Theatre in Engeland. Bekijk de video.
6. Dompel je onder in onderzoek
De publicatie ‘Ruimte voor ontmoeting’ (2022) van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving biedt een interessante verzameling (wetenschappelijke) beschouwingen over een ‘sociale buurt’ en hoe je op sociaal contact kunt sturen. Lees meer.
7. Beluister de Levenspadcast
In de Levenspadcast gaan jong en oud in gesprek over betekenisvolle momenten in hun leven en waar hun werelden elkaar raken. Zo gaan Bep (83) en Willemijn (37) in gesprek over een levenspad zonder kinderen. Joke (80) en Chagajeg (23) spreken elkaar over de uitdaging om balans te houden in een druk leven. Beluister de podcast.
8. Lees een boek over gemixt wonen
In andere culturen is het heel gebruikelijk dat jong en oud bij elkaar in huis of dichtbij in de buurt leven. Architect Auguste van Oppen en gebiedsontwikkelaar Anouk Reintjens willen maatschappelijk meer mixen en bundelden hun ervaringen en voorbeeldprojecten in het boek ‘Meergeneratiewonen’. Lees meer.
9. Kijk terug: Tieners tegen kwalen
In dit Omroep MAX-programma ontdekken acht ouderen en acht tieners wat er gebeurt als ze intensief met elkaar optrekken. Lukt het de ouderen om weer (meer) van het leven te genieten? En verminderen de gevoelens van eenzaamheid en mentale stress onder de tieners? Bekijk de serie.
10. Ga concreet aan de slag
Ben je meer een doener? De publicatie ‘Betekenisvol contact tussen generaties – hoe slag je een brug tussen jong en oud(er)?’ van NOV/Samen Ouder Worden biedt kennis, tools en methodieken over het organiseren van betekenisvol contact tussen verschillende generaties. Wat werkt wel, wat werkt niet? Lees meer.
Met dank aan dr. Jolanda Lindenberg van kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing.
Deel deze pagina via