Skip to main content
Nieuws

Nooit meer Skeer werkbezoek om opbrengsten pilot verder te brengen

Gepubliceerd op februari 6, 2025

Om de opbrengsten van het pilotproject Nooit meer Skeer verder te brengen en met elkaar in gesprek te gaan over wat nodig is om jongeren uit de schulden te houden organiseerde Sociaal Werk Nederland een werkbezoek aan mboRijnland. Aanwezig waren vier relevante ministeries (OCW, VWS, BZ en SZ), de Belastingdienst, de Gemeente Leiden, NJI, het Nibud en de betrokken partijen uit het project.

Het bezoek liet de aanwezigen de waarde en het belang van het jongerenwerk op dit thema zien en bracht het gesprek over wat nodig is op gang. Directe opbrengst van de bijeenkomst: een vervolggesprek met verschillende van de aanwezige partijen en Sociaal Werk Nederland wordt  gepland.

Lex Staal, directeur bestuurder Sociaal Werk Nederland: “Geweldig dat we met alle betrokken partijen het project ‘Nooit meer skeer’ hebben afgerond en in gesprek gingen over de uitkomsten van het project. We hebben alle partijen nodig om jongeren te kunnen helpen om schulden te voorkomen en andere (mentale) problemen die hiermee samenhangen. De uitkomsten geven inzicht in het project en tips hoe jongerenwerkers en organisaties zelf aan de slag kunnen met financiële educatie.“

Betalingsproblemen bij jongeren
Schuldenproblematiek onder (mbo-)studenten is een groeiend probleem. Volgens onderzoek van Nibud kampt maar liefst één op de vijf jongeren met ernstige betalingsproblemen. Jongerenwerkers, die dicht bij deze doelgroep staan, signaleren de problemen en kunnen een belangrijke rol spelen in het voorkomen van verdere escalatie.

Zo ook bij Ruby (18), student Kok bij mboRijnland. Ze kwam in contact met Remco van der Meij, jongerenwerker bij Welzijnskwartier. Ruby: “Ik heb veel gehad aan de gesprekken met Remco. Ik heb hem leren kennen bij het Kookcafé van het jongerencentrum. Hij heeft voor mij een laptop geregeld vanuit school, me geholpen met het zoeken naar een woning en me verwezen naar iemand met wie ik gesprekken kon voeren over mijn thuissituatie.”

Tijdens het project ‘Nooit meer skeer’ gaven jongerenwerkers voorlichtingslessen op het Mbo en richtten  zich op praktische ondersteuning, bewustwording en samenwerking om jongeren tijdig te helpen. Samenwerking met gemeenten en mbo-instellingen speelt hierbij een cruciale rol.

Remco: “Als je jongeren vraagt of ze schulden hebben, dan zeggen ze meestal van niet, maar als je vraagt of ze weleens betalingsproblemen hebben, dan zeggen ze vaak ‘ja’. Jongeren kopen bijvoorbeeld op afbetaling, hebben regelmatig geen zorgverzekering. Kortom, we zien problemen met financieel volwassen worden.”

De handreiking geeft een aantal tips hoe jongeren geholpen kunnen worden in hun weg naar volwassenheid, het organiseren van hun financiën en de schuld- en schaamteproblematiek die eromheen hangt.

“Maak in een gesprek eerst contact met jongeren, vraag hoe het met ze gaat, toon betrokkenheid. En begin niet meteen met vragen over geld, want dat schrikt af en dan haken ze af. Jongeren zijn vooral bezig met leven en hun weg vinden in de maatschappij, geld is daarvoor een voorwaarde, maar is zeker niet top-of-mind bij hen”, aldus Lex Staal.

“Verder is het belangrijk om te kijken hoe we als  maatschappelijke organisaties beter kunnen samenwerken en aansluiten op de bredere vraag van jongeren. De hulp en ondersteuning wordt nu in zoveel brokjes aangeboden wat het voor de jongeren lastig maakt om hun weg te vinden in de hulp die ze nodig hebben”, sluit Lex af.

Neem contact met ons op

Marieke Trentelman

Adviseur jeugd en opgroeien