Skip to main content
Nieuws

Herziene versie Handreiking Kwetsbare ouderen thuis

Gepubliceerd op maart 13, 2025

De Handreiking Kwetsbare ouderen thuis uit 2021 is aangepast. In de wijk zijn inmiddels meer disciplines betrokken bij de integrale zorg en ondersteuning voor thuiswonende ouderen en er is veel ervaring opgedaan. Dat zie je onder meer terug in de toevoeging van de rollen en taken van de specialist ouderengeneeskunde, de gz-psycholoog en de verpleegkundig specialist. Maar ook in de uitbreiding van het aantal partijen dat de handreiking ondersteunt: inmiddels zijn zeventien landelijke organisaties uit het medische, zorg- en sociaal domein aangesloten, waaronder Sociaal Werk Nederland.

De handreiking beschrijft zes stappen die lokale en regionale partijen in de eerstelijnszorg en het sociaal domein kunnen volgen om samenwerkingsafspraken te maken over de zorg en ondersteuning van de thuiswonende kwetsbare ouderen in hun werkgebied. De handreiking geeft geen blauwdruk, maar biedt ingrediënten waaruit zij een keuze kunnen maken, passend bij hun wijk of regio.

Aanpassingen
De handreiking geeft regio’s handvatten voor de implementatie van de samenwerkingsafspraken uit de Visie eerstelijnszorg 2030. Die verbinding wordt in de nieuwe versie van de handreiking ook gelegd. De zes stappen waren al onderdeel van de eerdere versie, maar de vormgeving is aangepast, zodat duidelijk is dat de stappen cyclisch zijn wanneer kwetsbaarheid bij een oudere is vastgesteld. Verder zijn de verwijzingen geüpdatet naar tools die kunnen helpen bij het inrichten en bieden van integrale zorg aan ouderen in de wijk.

Veranderde en nieuwe rollen
Bij de eerste druk van de handreiking was langer thuis wonen van kwetsbare ouderen nog een ambitie. Inmiddels wonen ouderen daadwerkelijk langer thuis en zijn nieuwe rollen en taken ontstaan voor zorg- en hulpverleners. De specialist ouderengeneeskunde heeft bijvoorbeeld een veel nadrukkelijker rol gekregen als behandelaar na verwijzing door de huisarts. Hetzelfde geldt voor de rollen en taken die de GZ-psycholoog en verpleegkundig specialist kunnen vervullen in de samenwerking rond een kwetsbare oudere thuis.

‘Kwetsbare oudere’ verduidelijkt
In de herziene handreiking is ook verder uitgewerkt wanneer een oudere ‘kwetsbaar’ is. De nieuwe omschrijving sluit aan bij de definitie in andere landelijke stukken en omschrijvingen, zodat hierover meer eenduidigheid is.

Je kunt de handreiking downloaden op de website van Beter Oud.

Wat kan sociaal werk betekenen voor vitaal ouder worden en langer plezierig thuis wonen? Bekijk onze impact-pagina.

De Handreiking Kwetsbare ouderen thuis wordt onderschreven door InEen, LHV, NHG, ActiZ, KNMP, KNGF-NVFG, Verenso, Laego, Sociaal Werk Nederland, Ergotherapie Nederland, NVD, NIP, PPN, Patiëntenfederatie Nederland, VNG, V&VN en Zorgverzekeraars Nederland en ondersteund door het ministerie van VWS.

Deel deze pagina via

Neem contact met ons op

Truus van Tiggelen

Senior adviseur domeinoverstijgende samenwerking